(Από τις Λατινικές λέξεις SONUS – Ήχος & NASCOR – NATUS SUM – Γέννηση)
Στη μουσικοθεραπευτική μέθοδο Sonatal μπορούν να εκπαιδευτούν όλες οι γυναίκες από την αρχή της εγκυμοσύνης τους εώς τον τοκετό.
Από της πρώτη στιγμή της σύλληψης δημιουργούνται εκτατομύρια νευρωνικές συνάψεις στον εγκέφαλο του εμβρύου, στις οποίες όμως παρατηρείται σημαντική ελλάτωση κατά το τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης και περαιτέρω μείωση κατά την πρώτη βρεφική ηλικία.
Η μουσική σε συνδιασμό με τη φωνή της μητέρας, ενεργοποιούν μεγαλύτερο μέρος των εγκεφαλικών κυττάρων του μωρού, δίνοντας πολλαπλά και ποικίλα ερεθίσματα κατά την εμβρυική περίοδο και συμβάλλουν στη διαμόρφωση της μεταγενέθλιας εξέλιξής του.
Τι όμως συμβαίνει στη διάρκεια της εγκυμοσύνης και πως μπορούμε να παρέμβουμε;
Δεδομένου οτι σε κάθε εβδομάδα κύησης αναπτύσσονται διαφορετικά όργανα κ διαφορετικές δεξιότητες στο έμβρυο, αλλά και οι ανάγκες της μητέρας είναι πιο αυξημένες, η μέθοδος Sonatal παρεμβαίνει με διαφορετικού είδους ασκήσεις (αναπνευστικές, φωνητικές, βιορυθμικές, κινητικές, απτικές, ομιλητικές και ασκήσεις στο νερό).
Στον πρώτο μήνα, στοχεύουμε στην δημιουργία βέλτιστων συνθηκών για την ωρίμανση και την ανάπτυξη του ακουστικού συστήματος του εμβρύου. Δεδομένου ότι οι πρώτοι απτοί ήχοι για το έμβρυο είναι οι χτύποι καρδιάς της μητέρας, ο πρώτος κύκλος των ασκήσεων συνδέεται με τη χρήση του επαναληπτικού ρυθμικού ήχου που έχει το ρυθμό των καρδιακών παλμών. Σταδιακά, προστίθενται ακούσματα ήχων από το εξωτερικό περιβάλλον, καθώς και άλλα ακουστικά ερεθίσματα. Στις ασκήσεις αυτές χρησιμοποιείται ένας από τους παράγοντες επιπτώσεων της μουσικής στο ανθρώπινο σώμα, ο ακουστικός, που μπορεί να επηρεάσει την λειτουργία των κυπάρων και των ιστών του ενιαίου οργανισμού που αποτελούν η μητέρα και το έμβρυο.
Στον δεύτερο μήνα, μπορούμε πλέον να αντιληφθούμε τους καρδιακούς παλμούς του εμβρύου και αναπτύσσονται όλα τα υγρα στοιχεία στο σώμα του. Η μουσική σε συνδιασμό με την αίσθηση του νερού στα κοιλιακά τοιχώματα, επιτρέπει στο έμβρυο να εξοικειώνεται με τον τονικό χαρακτήρα της μουσικής αλλά και με τη φωνή της μητέρας.
Στον τρίτο μήνα της εγκυμοσύνης στοχεύουμε στον έλεγχο και τη βελτίωση του αναπνευστικού συστήματος της εγκύου. Όσο μεγαλύτερη είναι η χωρητικότητα του αέρα στους πνεύμονες και το διάφραγμα, το έμβρυο έχει μεγαλύτερη προμήθεια οξυγόνου. Επίσης έχουμε τη δημιουργία της εμβρυϊκής αναπνοής, καθώς και της αντανακλαστικής σύνδεσης μεταξύ της αναπνοής και της φωνής (που είναι το θεμέλιο της μελλοντικής ομιλίας).
Στον τέταρτο μήνα μπορούμε πλέον να ορίσουμε και να δουλέψουμε στη δημιουργία καθημερινών βιορυθμών του εμβρύου, όπως και των βιορυθμών του μελλοντικού θηλασμού. Πλέον έχουμε εξοικείωση του εμβρύου με την μουσική ως ολοκληρωμένο έργο.
Ο πέμπτος μήνας προετοιμάζει την ανάπτυξη του αιθουσαίου συστήματος του εμβρύου και της κινητικότητάς του. Χρησιμοποιεί έναν από τους παράγοντες των επιπτώσεων της μουσικής στο ανθρώπινο σώμα, που επηρεάζει τις λειτουργίες του σώματος και σχηματίζει την κινητική νοημοσύνη του εμβρύου. Αυτός ο κύκλος μέσω της κινητικής νευρογυμναστικής προετοιμάζει τα θεμέλια για τον μυικό συντονισμό του εμβρύου.
Στον έκτο μήνα στοχεύουμε στην ενίσχυση του βιολογικού μηχανισμού «σήμα-αντίδραση» και σχηματισμό των πρώτων δεξιοτήτων επικοινωνίας με τον έξω κόσμο.
Η αδυναμία απτικής επαφής με το παιδί πριν τη γέννησή του είναι μία από τις κύριες αιτίες της μορφολογικής και λειτουργικής ανωριμότητας των μικρών παιδιών. Η χρήση της ιατρικής τεχνολογίας Sonatal επιτρέπει την πρώτη προγεννητική εκπαίδευση. Εφαρμόζουμε τη πρώτη απτική επικοινωνία μητέρας και εμβρύου,δημιουργούμε τις βάσεις της εμβρυϊκής αισθητικής νοημοσύνης, έχουμε ανάπτυξη ρυθμικής ακοής καθώς και της απτικής ευαισθησίας.
Έβδομος μήνας εγκυμοσύνης. Αυτή η ενότητα νευρογυμναστικής βοηθάει στη διέγερση του οπτικού συστήματος. Χρησιμοποιούμε έναν από τους παράγοντες των επιπτώσεων της μουσικής στο ανθρώπινο σώμα, τον συνειρμικό, που φέρνει στο μυαλό διάφορες εικόνες ανάλογα την μουσική. Με αυτό τον τρόπο δημιουργούνται τα πρότυπα των βιορυθμών εκπαίδευσης.
Στο τρίτο τρίμηνο ξεκινάει και η προετοιμασία της εγκύου για τον τοκετό με τεχνικές για τη διαχείριση του πόνου, σωστή διαχείρηση της αναπνοής, καθώς και τεχνικές μασάζ στις οποίες συμμετέχει και ο σύντροφος της εγκύου.
Άλλωστε ένα σωματικά υγιές και συναισθηματικά ώριμο μωρό, προυποθέτει μια υγιή και χαρούμενη μητέρα, που θα έχει όλη την αγάπη, την ηρεμία και τα εφόδια για να βιώσει το θαύμα της δημιουργίας μιας νέας ζωής.
Το θαυμά της γέννησης.